Met een rookmelder of brandalarm ben je voorbereid wanneer er een brand uitbreekt in huis. De meeste rookmelders werken op batterijen en de geven op tijd aan als de batterij leeg raakt. Daarnaast kun je voor rookmelders kiezen die koppelbaar zijn. Zo kun je alle rookmelders in je woning op elkaar aansluiten, zodat je de alarmering op tijd hoort. Slimme rookmelders kunnen zelfs via een app aan en uit gezet worden en sturen berichten naar je mobiel wanneer je niet thuis bent.

Soorten rookmelders

Er zijn rookmelders die je kan aansluiten op het elektriciteitsnet. Zorg voor een noodbatterij om een stroomonderbreking te slim af te zijn.

En er zijn ook rookmelders op batterijen. Kies hierbij voor een niet-vervangbare batterij die tien jaar meegaat. Zo ben je een tijdje gerust.

De 3 belangrijkste soorten zijn ionisatierookmelders, optische rookmelders en thermische rookmelders.

1. Ionisatierookmelder

werkt op basis van een radioactieve bron die kleine deeltjes uitstraalt waardoor een stroomkring ontstaat. Wordt de stroomkring onderbroken en gaat het alarm af. De ionisatie rookmelder is een oud type rookmelder en kan tegenwoordig niet meer gekocht worden. Omwille van de radioactiviteit mogen deze niet meer verkocht worden. Wil je deze vervangen, kies dan voor een optische rookmelder.

2. Optische rookmelder

Meest populaire rookmelder in woningen en bedrijven. De optische rookmelder werkt op basis van infrarood. Wanneer het zicht van de rookmelder wordt verduisterd, gaat het alarm af. Optische rookmelders detecteren brand eerder dan ionisatierookmelders.

3. Thermische rookmelder

Werkt op basis van temperatuur en niet rook. Stijgt de temperatuur, dan gaat het alarm af. Ideaal voor ruimtes zoals de keuken waar weleens rook kan ontstaan.

Wat is de beste keuze?

Doordat thermische rookmelders niet reageren op rook, maar enkel op temperatuur, raden we in woningen aan om optische rookmelders te gebruiken. Het is immers de rookontwikkeling die het gevaarlijkste is bij een brand. Een optische melder waarschuwt al bij het ontstaan van gevaarlijke rook waardoor je tijdig de woning kan evacueren. Een extra thermische rookmelder in de keuken is altijd een nuttige aanvulling.

Welke rookmelders kopen?

Als je een rookmelder koopt, zorg er dan voor dat je kwaliteit koopt. Let op de volgende zaken:

  • CE-markering: de rookmelder moet op de verpakking voorzien zijn van die markering en hij moet voldoen aan de NBN EN 14604-norm.
  • Scherp geluidssignaal: rookmelder moet een scherp geluidssignaal produceren als er rookontwikkeling is bij brand.
  • Type: De rookmelder mag niet van het ionische type zijn. Dat soort van rookmelders mag al enkele jaren niet meer verkocht worden.
  • Batterij: Kies voor een rookmelder met een niet-vervangbare batterij. Deze zijn iets duurder, maar je bent wel gerust voor de komende 10 jaar. Zorg dat er plaat is voor een noodbatterij bij rookmelders die aangesloten worden op het elektriciteitsnet.

Wetgeving rookmelders

De wetgeving voor rookmelders in België verschillen per gewest.

Wetgeving Vlaanderen

Sinds 2013 zijn rookmelders verplicht in Vlaanderen voor huurwoningen,studentenkoten, nieuwbouwwoningen en gerenoveerde woningen. De bepalingen zijn vastgelegd in het Rookmeldersdecreet. Vanaf 1 januari 2020 gelden deze verplichtingen voor alle Vlaamse woningen.

Wetgeving Waals Gewest

Sinds 2006 moeten in het Waals Gewest alle woningen uitgerust zijn met rookmelders.

Wetgeving Brussels Hoofdstedelijk Gewest

In Brussel zijn ze enkel verplicht in woningen die verhuurd worden.

Waar rookmelders plaatsen

Zorg ervoor dat je een rookmelder plaatst op elke gang, op elk verdiep. Vergeet ook de slaapkamers, de living en het bureau niet. Vermijd rookmelders in de keuken,badkamer of de garage. Kookdampen, waterdampen en uitlaatgassen kunnen zorgen voor vals alarm. Zorg dat de rookmelders met elkaar in verbinding staan. Zo krijg je ook een signaal van de rookmelder boven als het beneden brandt. Staan ze niet in verbinding met elkaar, test dan of je ze overal goed kan horen. Voor het plaatsen van de rookmelder volg je de voorschriften van de fabrikant.

Werking rookmelders

Rookmelders zenden een lichtbundel uit, die wordt opgevangen door een lichtgevoelige cel. Als er rook in de lichtbundel komt, wordt het licht verstrooid. Vanaf dat moment zal de rookmelder een luid piepend geluid produceren om te waarschuwen voor mogelijke brand.

Rookmelders kunnen ook gekoppeld worden aan een meldkamer. Zo worden de hulpdiensten automatisch verwittigd. Met een brandalarm is het ook mogelijk om op de hoogte gesteld te worden via sms of telefoon.

Koop rookmelders via Bol.com