Koolmonoxide, ook wel CO-melder, kan ontstaan bij verbranding van bronnen zoals open haarden, kooktoestellen en boilers en is een kleurloos, smaakloos en reukloos en giftig gas. Een koolmonoxidemelder is essentieel voor iedere huiseigenaar. Sommige co-melders beschikken over een pauzeknop zodat je een ongewenst alarm kunt voorkomen. Met een slimme koolmonoxidemelder krijg je naast een geluidsignaal tevens een melding via je smartphone of tablet via een app of domotica systeem.

Wat is CO?

CO is een niet-opmerkbaar gas (geurloos, kleurloos, smaakloos, niet-irriterend) dat vrijkomt bij een onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen zoals hout, kolen, stookolie en gas.

Dat maakt dat eigenlijk elk verwarmings- of heetwatertoestel een mogelijke bron van koolstofmonoxide is. Denk maar aan een kachel, gasboiler of schouw.

Een toestel zoals een kachel levert bij een goede verbranding koolstofdioxide op. Wanneer de kachel bijvoorbeeld niet goed trekt, is er echter een tekort aan zuurstof in de vlam waardoor er een onvolledige verbranding is en CO of koolstofmonoxide ontstaat.

Het is dus door een tekort aan verse lucht (zuurstof) dat co-vorming ontstaat in het verwarmingstoestel. Als dat vrijkomt in de ruimte bestaat het risico op co vergiftiging.

Werking van een CO melder

Een co alarm volgt de concentratie co in de lucht op en geeft een signaal wanneer deze een bepaalde drempel gedurende een bepaalde tijd overschrijdt. Vaak geven ze een vooralarm. Het gaat dan om een first alert co melder. Dankzij het vooralarm heb je de tijd om actie te ondernemen en de kamer te verluchten en te verlaten. Blijft de co-concentratie toch toenemen, dan gaat het hoofdalarm af.

Koolstofmonoxidemelders zijn beschikbaar in verschillende modellen. Zo zijn er uitvoeringen die werken op batterijen, maar je kan ook kiezen voor een koolstofmonoxide alarm dat kan worden aangesloten op de netstroom. Deze zijn ook voorzien van een back-up batterij voor het geval de stroom uitvalt. Wil je een extraatje en je ook beveiligen tegen brand? Dan kan je bijvoorbeeld ook kiezen voor een gecombineerde rook- en co-melder.

Co melder kopen

Een co melder kan je al hebben voor een prijs vanaf ongeveer €30. Afhankelijk van de kwaliteit kan de prijs ook oplopen tot zo’n €300. Wees ook bewust van het verschil tussen koolstofmonoxidemelders voor huiselijk gebruik en professioneel gebruik. Voor deze laatste gelden andere opmerkingen en hogere prijzen tot wel €500.

Wanneer je een koolmonoxide melder voor huishoudelijk gebruik koopt, is het aangeraden om enkele zaken in je overweging op te nemen. Ze moeten namelijk bepaalde eigenschappen bezitten om betrouwbaar te zijn:

  • Norm: Moet voldoen aan de NBN EN 50291-norm en NBN EN 50292-norm. Een co alarm dat voldoet aan de normen krijgt een CE label en is dus van voldoende kwaliteit.
  • Gevoeligheid: Mag enkel gevoelig zijn voor CO en geen alarm slaan bij lage concentraties.
  • Kwaliteit: De aanwezigheid van stof, vet, vocht, intense hitte of grote temperatuurschommelingen mag geen invloed uitoefenen op de werking van de co2 melder.
  • Geluidssignaal: Moet ook een geluidssignaal geven bij een platte batterij, kortsluiting, vervuiling en het verouderen van het toestel. Het geluidssignaal moet zich ook onderscheiden van het geluidssignaal van een nabijgelegen rookmelder.

Koop CO-melders via Bol.com

Waar CO melder plaatsen?

Om jezelf van een optimale werking te verzekeren, is het van belang dat de co melder op de juiste plaats en manier wordt bevestigd.

Plaats een CO2 alarm in de nabijheid van of in de slaapkamers. Voorzie ook een melder in de nabijheid van de verwarmings- of heetwatertoestellen. In een huis met meerdere verdiepingen voorzie je best een koolmonoxidemelder op elke verdieping. Ook in kamers waar de bewoners aanzienlijke tijd doorbrengen plaats je best een detectiesysteem.

Plaatsen waar je een CO-melder beter niet plaatst: vochtige ruimtes, kleine en afgesloten ruimtes, achter gordijnen of meubels, plaatsen met veel tocht, buiten, dichtbij een kooktoestel of direct boven de hittebron.

In tegenstelling tot een rookmelder, wordt een co melder aan de wand bevestigd, op zo’n 1,50 m hoogte. Verder dient hij te worden gemonteerd op zo’n 1 à 2 m van het verbrandingstoestel en op minimum 15 cm van het plafond. In slaapkamers dienen CO-melders op slaaphoogte te hangen. Belangrijk is ook dat ze niet te laag bij de grond hangen.